Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Dreamstream - Unelmavirtaa

keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Lissabon - menneisyys kohtaa nykypäivän

Ehkä kaikkein rakkain kaupunki minulle on ollut pitkään Lissabon.  Nykyisin on pakko tunnustaa, että myös Barcelona on saanut suuren palan sydämessäni, mutta siitä huolimatta pieni muistelo Lissabonista.
Matkailulehdissäa kirjoitetaan paljon siitä, mitä Lissabonissa kannattaa nähdä ja tehdä.
-Rehellisesti sanottuna ei kannata tehdä niin paljoa, kannattaa kokea!





Lissabon hemmottelee aisteja omalaatuisen kauniilla katukuvallaan.  Hetkittäin siellä tuntee olevansa suurkaupungin menossa ja aivan kohta tuntee olevansa keskellä pysähtynyttä vanhan ajan tunnelmaa.


Eloisin ja samalla eniten vastakohtia sisältävä kaupunginosa on Bairro Alto.  Se tunnetaan yleensä fado-paikoistaan, mutta ne kannattaa nyt unohtaa.  Bairro Alton fado-paikat on liian usein suunniteltu vain tursteille.  Aidot fado-paikat sijaitsevat aivan muualla ja niihin ei perusturistilla ole mitään asiaa, jollei seurueessa satu olemaan mukana paikallisia fadon ystäviä.


Bairro Alto sijaitsee yhdellä Lissabonin kukkuloista ja sinne pääsee vähemmällä kävelemisellä ja kenties upeammilla näköialoilla eri rinneraitiovaunuilla.
Avenida Liberdaden rannan puoleisesta päästä lähtee ylös Gloria (Elevador da Gloria).  Gloria on tunnetunmpi ja turstien suosiossa, joten varo tarkuvarkaita.



Jos sen sijaan olet tulossa rannan suunnalta, lähtee Bica -rinneraitiovaunu ylös,  kohden Bairro Altoa, Largo de Camoes -aukion läheltä.  Matka on lyhyt esim. Cais do Sodren asemalta ja satamasta.
Tämä reitti on hieman pidempi ja maisema ylhäältä alas kohden Tejo-jokea on satumainen.




Bairro Alto vaikuttaa päivällä hyvin uinuvalta kaupunginosalta.  Pienillä kujilla kuivatellaan hiljalleen pyykkiä.  Aasialaisen parturiliikkeen vieressä on tuliterä taidegalleria.  Pääasiassa päivällä ei tapahdu juuri mitään, mutta illan tullen Bairro Alto herää eloon.  Talojen alimmat kerrokset avaavat ovensa. Kadut täyttyvät aidoista portugalilaisista rouvista, jotka grillaavat sardiineja.  Sardiinit ovat yksi Portugalin kansallisherkuista ja niitä kannattaa ehdottomasti maistaa.  Kujilla savu valitettavasti tahtoo välillä käydä hieman ruokalijan silmiin, mutta se kuuluu tunnelmaan.  Bairro Alto on täynnä pieniä, toinen toistaan erikoisempia, kuppiloita.  Jokaisesta voi ottaa juoman mukaansa ja jatkaa matkaa kujien maisemista ja väkijoukoista nauttien.






Bairro Alton tunnelmaa ei voi sanoin kuvata.  Sen kuhinaan kannattaa jokaisen aikankin kerran Lissabonin matkallaan sujahtaa!




Tunnisteet: , , ,

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu